De Vollerskuip is gemaakt door kunstenaar Laura Kok en hangt aan de Vollersbrug in Utrecht. Vollen is het oude ambacht waarbij geweven lakens vervilt werden. De vollers in Utrecht woonden in de middeleeuwen rondom de Vollersbrug. De steen is beschikbaar gekomen bij de restauratie van de Domtoren en zat hiervoor op 72 meter hoogte. Het beeld is onthuld op 11-11-2022.
The ‘Fullers tub’ (Vollerskuip) is hand carved/crafted by sculptor Laura Kok and is located at the Vollersbrug in Utrecht.
Fulling is a pre-industrial and medieval craft for cleansing and thickening cloth. It was a step in the woolen cloth making, done by the fullers who lived around the Fullers bridge (Vollersbrug).
The stone used for the craft work originates from the Dom Tower. It came available during the Tower’s renovation in 2022 and was revealed here on 11-11-2022. It used to be situated at the upper part of the tower at 72 meters high, at north-east angle. For more information about the artist you can visit hf-projects.nl.
Beeld
Vollerskuip
Op de voorkant van de gevelsteen staat de Vollerskuip uitgebeeld. Vollen was in de middeleeuwen een onderdeel van de lakenindustrie om lakens te vervilten. Zo stampte de Voller in een kuip net zo lang op lakens totdat de vezels inkrompen en de stof egaal werd. De Vollers in Utrecht woonden in de middeleeuwen rondom de Vollersbrug.
Geweven vlag van Utrecht
Op de achterkant van staat een geweven vlag van Utrecht, waarbij de stof inkrimpt en verdicht. Het rood en wit van de vlag komt terug in de kleuren van de vlaggenmast.
72m Dom
Op de kop van de gevelsteen staat 72 meter hoogte, Noord Oost vermeld; de locatie waar de steen in de Domtoren zat.
2022
In 2022 kwam de steen vrij bij de restauratie van de Domtoren en is gevelsteen gemaakt. In dit jaar is Utrecht 900 jaar oud is, want het kreeg stadsrechten in 1122. Tenslotte voor wie goed kijkt, staat de handtekening van de kunstenaar ‘L’ vermeld.
Materiaal
Bij de restauratie van de Domtoren in 2021 kwamen stenen vrij. In 2021 heeft de beeldhouwer een idee ingediend bij ‘Van Dom tot steengoed’ om een beeld te maken van Domsteen restmateriaal. Dit was een van de winnende ideeën.
De steen is een Franse kalksteen, waarschijnlijk een Savonnières. Het betreft een montant uit de Lantaarn van de Domtoren en zat op 72 meter hoogte, Noord Oost.
Montant
Een montant is een verticale stijl van een kerkraam, en komt van het Franse werkwoord ‘monter’ (stijgen). Mooi om te zien dat de nieuwe montanten met hetzelfde systeem als vroeger erin worden gezet.
Maker
Laura: Het liefst maak ik een beeld dat past in de omgeving en werk ik (samen) met lokale partijen en materialen. Dat heb ik hier ook gedaan met een steen uit de Domtoren en lokale inzet.
Achtergrond
In 2022 heb ik de Franse kalksteen ontvangen en ben ik aan de slag gegaan bij de Vollersbrug. Net als dat het vollen vroeger met de hand ging (of eigenlijk met benen en voeten:), heb ik het beeld met de hand gemaakt. Dus met de hand gehakt zonder machines, zoals dat vroeger ook gedaan werd. Over het vollen en de Vollersbrug heb ik o.a. bij het Utrechts Archief een artikel uit 1963 gevonden.
Dank
Dank aan Koen voor zijn schetsontwerp, Jules voor zijn werfatelier, Hans voor een ophangconstructie en diverse ambtenaren voor hun input. Ook dank aan Utrecht 900 en Van dom tot steengoed.